Áradó fény

Olvasási idő: kb. 5 perc


Sziasztok!

Hogy vagytok, bírjátok még ezeket a bolondos-borongós, áprilisi napokat? Persze nálam is vannak nehezebb időszakok, mostanában főleg, de igyekszem megtalálni így is azokat az apróságokat, amelyekért hálás lehetek. Ráadásul egy könyvmolynak ez a tökéketes idő a bekuckózós-teázós, olvasós délutánokhoz/estékhez. Mégcsak kifogást sem kell keresni, miért nem megyünk ki a házból, nem igaz? :)

A mai bejegyzésben Jojo Moyes legújabb, magyar megjelenéséről fogok írni kicsit, az Áradó fényről. A könyv valójában már az eredeti megjelenése óta várja, hogy sorra kerüljön, hiszen e-könyvben nagyon gyorsan beszereztem angolul, nem is tudom, miért csak most vettem elő. A fordítás is karácsony óta a polcomon áll, a testvérem egyik csodás ajándéka volt. Talán itt is az válik igazzá, hogy nem mi választunk olvasmányt, hanem fordítva, csak el kell jönnie a megfelelő pillanatnak.

A könyvről röviden:

A történet az 1930-as évek Amerikájának egyik kisvárosában, Kentucky államban játszódik. Ide érkezik a kicsit különc, angol lány, Alice Wright, újdonsült férje, a helyi bányatársaság tehetős igazgatójának fia oldalán. Alice, aki meglehetősen egyhangú angliai élete után csodás kalandot remél új lakóhelyén, a jóképű és irigylésre méltó házastársa mellett, hamarosan megtapasztalja a helyi közösség kirekesztő, lenéző és ítélkező természetét, ráadásul a házassága sem egészen úgy alakul, ahogyan azt remélte.

Kissé lázadó természete veszi rá végső elkeseredésében, hogy férjének és apósának ellentmondva, önkéntes munkát vállaljon az éppen akkor, Eleanor Roosevelt kezdeményezésére induló mozgókönyvtár progamban. A mozgalom arra volt hivatott, hogy a legszegényebb rétegeket is könyvhöz, ezáltal valamiféle tudáshoz jutassa, hiszen a nehéz körülmények között vagy elszigetelten élő családok másképp nem kaphattak volna lehetőséget az olvasásra, művelődésre. 

A lány nemsokára barátokra lel a könyvtárban dolgozó nőtársaiban, akik maguk is kilógnak kicsit a sorból, és bár eleinte nem megy könnyen, végül megtanulják legyőzni a félelmeiket, és valóban bízni egymásban. Nehéz emberi sorsok jelennek meg ebben az igaz történeten alapuló műben, hiszen megtalálhatók benne az olyan témák, mint a rasszizmus, a bántalmazás, a gyász, az ítélkezés és az alaptalan vádaskodás, de sok egyéb kérdést is felvet az írónő. 

A könyv fülszövege a kiadó honlapján és a Molyos adatlapján olvasható.

Hogy találtam rá:

Jojo Moyes munkásságát igazából folyamatosan nyomonkövetem, amióta 2016-ban elolvastam a Mielőtt megismertelek című, méltán a legjobbak közt számontartott regényét. Azóta - egy novelláskötetet kivéve - minden, itthon megjelent írását olvastam, illetve egyet angolul, amit szívesen látnék magyar fordításban is, szerintem kiváló könyv, ez pedig a Silver Bay. Az Áradó fényt már akkor kinéztem magamnak, amikor még nem volt meg a borítóleleplezés se, de az eredeti címe (The Giver of Stars) azonnal elvarázsolt, és persze a fülszöveg is. Később Reese Witherspoon is felvette az ajánlásai közé, így végképp meggyőződtem arról, hogy mindenképp szeretném elolvasni. 

Milyen érzéseket váltott ki belőlem:

A könyv igazából egy érzelmi hullámvasút, tele olyan történésekkel, amelyeken nagyon meglepődtem. Ugyanakkor a legerősebb érzés, ami eszembe jut róla, az most is a düh. Nem az írónőre, és nem a főszereplő lányokra haragszom, hanem arra a világnézetre, amit az alig száz évvel ezelőtt élt férfitársadalom képviselt, és talán még teszi sokszor ma is. Emellett mérges vagyok magára, az emberi természetre, amely olyan közösségeket alakított ki akkor és ma is, amely gyáva, bíráskodó és kiközösítő, ahol nem fontos az igazság, sem a jóakarat, csakis az önös érdek, a hatalom, az erőszak. Ha nem tudnám, hogy az alapja igaz történet, ha nem érezném sokszor a saját bőrömön, milyen alávaló, gonosz és irigy tud lenni sok ember, ha nem tapasztalnám, akár csak az internetes közösségekben, mennyire nem vagyunk befogadók, talán csak legyintenék, és azt gondolnám, kitaláció az egész. 

De ilyenek vagyunk sajnos ma is. Sokszor nem akarjuk észrevenni a másikat, kizárjuk azt, aki kicsit másképp látja a világot, irigykedünk arra, aki mer különbözni az átlagtól, de ahelyett, hogy elismernénk az igazságát vagy bárotságát, inkább rúgunk bele egyet, kigúnyoljuk, eltaszítjuk. 

A könyv mégis ad egy kis reményt, ahogyan bennem is megmarad mindig, hogy a kitartás, a jóindulat és a szeretet végül felülkerekedik, ha nem is mindig, de egyre többször hisszük majd el, hogy lehet változni, tudunk teremteni magunknak egy jobb, igazságosabb, békésebb világot. 

Mit tanultam a könyvből:

Azt, amit már sokszor, csak néha elfelejtem, hogy a tudás hatalom. A saját, belső igazságomat, azt, aki vagyok és amit gondolok a világról, nem veheti el tőlem senki. Lehet, néha úgy tűnik, jobb lenne másnak lenni, szebbnek, okosabbnak, népszerűbbnek, de végül nem éri meg úgysem. A nap végén mégiscsak úgy a legjobb nyugovóra térni, hogy mertünk önmagunk lenni, ha kellett, tudtunk kilógni a sorból, és bátran kiállni azért, amiben hiszünk, amit fontosnak tartunk. Nehéz és fájó volt olvasni arról, amin ezek a nők keresztülmentek, de mégiscsak az benne a felemelő, hogy egy pillanatig sem kételkedtek az igazságban, az értékrendjükben, a küldetésükben. Ezt szeretném megint jól megjegyezni: túl értékes ez az élet ahhoz, hogy csak úgy elvesztegessük, és mások legyünk, mint akik lehetnénk.

Kinek ajánlom:

A történelmi regények kedvelőinek mindenképp, főleg, ha valaki szeret erős, női karakterekről olvasni, akik példaképpé válhatnak számunkra is. A nyomasztó témák ellenére a stílus az írónőtől megszokott gördülékeny és választékos, de talán érdemes akkor olvasni, mikor az ember érzelmileg kicsit stabilabb időszakban van. 

Milyen zenét hallgattam olvasás (és írás) közben:

♪ Lana Del Rey - Ride

♪ Lady Gaga, Bradley Cooper - Shallow (from A Star Is Born)

♪ ZAYN - Dusk Till Dawn ft. Sia

Dido - Don't Leave Home

♪ Metallica - Nothing Else Matters 

♪ Pink Floyd - Another Brick In The Wall

Ezúttal is köszönöm, ha olvastál, amennyiben hozzászólnál a témához, szívesen beszélgetek róla, akár itt, megjegyzés formájában, akár privát levelezésben.

Legyen csodás estétek, szép hétvégétek!

Kriszti

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések